digitale kaart friesland  
 
 
 

Buitenpost in beeld

 

Welkom in Buitenpost

Buitenpost (Fries: Bûtenpost) is een dorp en de hoofdplaats van de Friese gemeente Achtkarspelen. Het dorp telt 5762 inwoners (1 jan. 2006).

Buitenpost ligt in het noorden van Achtkarspelen tussen Groningen en Leeuwarden en die ligging is vanouds van belang geweest voor dit (grens-) dorp. In vroegere tijden heeft Buitenpost veel te lijden gehad van de strijd tussen de Friezen en de Groningers.

De naam Buitenpost verwijst naar buitenste wacht of voetbrug, die destijds post werden genoemd. Langzamerhand vestigden zich er leden van voorname Friese families; rouwborden in de Nederlandse Hervormde Kerk herinneren daaraan. In de 19e eeuw begon Buitenpost voordeel te trekken uit de ligging tussen twee hoofdsteden. Dit dorp werd pleisterplaats voor de postwagens. De paarden verdwenen nadat in 1866 de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden werd geopend en er kwamen auto's.

Bron: wikipedia

Wapen van Buitenpost

Het volgende dorpswapen is bekend :
"In keel twee dwarsbalken van zilver, de bovenste beladen met een ster en de onderste met een roos, beide van keel; het geheel vergezeld van acht leliles van goud, geplaatst drie, drie en twee."

Wapen van Buitenpost

Oorsprong/verklaring :
Het wapen is afgeleid van het wapen van Oostergo, namelijk de twee dwarsbalken. De leleies zijn de acht dorpen van de gemeente, aangezien Buitenpost het hoofddorp is van de gemeente. Dit laatste wordt ook aangegeven door de ster, die een bestuursplaats aanduidt. De roos is afkomstig van diverse familiewapens van in het dorp belangrijke families.

Bron: www.ngw.nl

 

 


Rohel


 
             
Copyright © 2006 Friesland digitaal