digitale kaart friesland  
 
 
 

Drogeham in beeld

 

Welkom in Drogeham

Drogeham

Het oudste dorp van Achtkarspelen ligt het meest westelijk in de gemeente op een hoge zandkop. De naam is rechtstreeks afgeleid van de ligging; een droge landtong tussen het water. Ham betekent ook een door de dijk ingesloten stuk land. Het karakter van dit agrarisch dorp is steeds bewaard gebleven. Een "Droegehamster" is tevens de benaming voor een niet al te vette koe.

Bron: www.drogeham.com

Wapen van Drogeham

" In blauw een gouden punt, beladen met een groene boom, staande op een groene grond; de stam ter weerszijden vergezeld van een rood flesje; de boom in de kruin beladen met een gouden met drie bladen; de gouden punt ter rechterzijde vergezeld van een klok en ter linkerzijde van een aanziende koeienkop, beide van goud."

Wapen van Drogeham

Oorsprong/verklaring :
De punt in het wapen symboliseert de betekenis van de dorpsnaam. Een droge landtong (zand) tussen het water; ham (of hem) betekent ook een door een dijk ingesloten stuk land. De klok verwijst naar het Buweklooster, dat in de 13de eeuw nabij Drogeham werd gesticht en waaraan alleen nog een klokkenstoel herinnerd. De aanziende koeienkop is een verwijzing naar de "Droegehamster", de benaming voor een niet al te vette koe.
In de gouden punt is de groene boom een verwijzing naar de brink, die eertijds in het centrum van het dorp lag en welke plek nog steeds "Ikebuorren" (Eikenbuurt) heet. De flesjes tenslotte vormen geen verwijzing naar dorstige inwoners, doch vormen samen met de kroon enkele van de attributen van St. Walburga; de heilige waaraan de middeleeuwse kerk is gewijd.

Bron:www.ngw.nl

 

 


Rohel


 
             
Copyright © 2006 Friesland digitaal