digitale kaart friesland  
 
 
 

Stroobos in beeld

 

Welkom in Stroobos

Stroobos (Fries: Strobos) is een dorp in de Friese gemeente Achtkarspelen. Het is het oostelijk deel van het tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos. Samen met Gerkesklooster telt het dorp 1775 inwoners (1 jan. 2006).

De dorpen vormen één aaneengesloten geheel. Tot 1993 werd het dorp Stroobos doorsneden door de grens met de gemeente Grootegast, die tegelijk ook de grens met de provincie Groningen vormde. Omdat dit allerlei praktische bezwaren gaf, is het Groningse deel van Stroobos naar Achtkarspelen overgegaan. De ligging aan het Prinses Margrietkanaal/Van Starkenborghkanaal is al zeer lang van groot belang voor deze dorpen. De industrie kreeg daardoor al vroeg een kans, en in de twee dorpen zijn dan ook enige grote bedrijven gevestigd. In 1850 werd te Stroobos de scheepswerf Barkmeijer gesticht. Het bedrijf bestaat nog steeds.

De naam zou voor het eerst zijn gebruikt in 1655, toen het Hoendiep werd gegraven, en zou verwijzen naar onderkomens van stro voor de arbeiders die het kanaal groeven. Stroobos heeft zijn sporen verdiend in de wereld van scheepvaart en handel, daar het op de provinciegrens lag en een sluis had. De vaart naar Dokkum heet niet voor niets Stroobosser trekvaart. Tot in de jaren vijftig had de stad Groningen een kanaal naar het Hoendiep waarin de naam Stroobos voorkwam.

Wapen van Gerkesklooster

"In sinopel een gaffel van zilver, links vergezeld van een bos stro, rechts van een anker, beide van goud, in het schildhoofd van keel een lelie van goud.

Wapen van Stroobos

Oorsprong/verklaring :
De zilveren gaffel symboliseert de waterwegen die zich in het dorp scheiden. Het schildhoofd duidt op de bebouwing, terwijl de lelie een herinnering is aan het Cistercienzer klooster dat hier in 1240 werd gesticht. Het anker duidt op de drukte op en om het water (scheepvaart en -bouw), terwijl de bos stro een sprekend symbool is voor het dorp Stroobos.

Bron: www.ngw.nl

 

 

 


Rohel


 
             
Copyright © 2006 Friesland digitaal