digitale kaart friesland  
 
 
 

Buren in beeld

 

Welkom in Buren

Buren is een dorp op het Nederlandse waddeneiland Ameland in de gemeente Ameland, provincie Friesland.

Buren telt ongeveer 670 inwoners. Het dorp ligt midden op het eiland en is het meest oostelijke van de vier dorpen op Ameland. Een kilometer verder naar het westen ligt Nes; naar het oosten liggen de Kooiduinen en dan het Oerd.

Anders dan de andere dorpen op Ameland is Buren van oorsprong een lintdorp.

Enkele bezienswaardigheden in Buren zijn het beeld Ritskemoai, De Kooiplaats en het landbouw- juttersmuseum Swartwoude. Het toerisme speelt voor het dorp een belangrijke rol.

Bron: wikipedia

Buren was ooit een dorp van juttende boeren.
De gejutte goederen vormden een welkome aanvulling op het karige rantsoen dat de arme boeren van Ameland vroeger verdienden. Tegenwoordig is Buren een dorp met alle moderne voorzieningen, zoals leuke kleine winkeltjes, gezellige restaurants en café's en een supermarkt.
Midden in het dorp staat het Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude. In dit museum wordt een beeld gegeven van het bestaan van de Amelander boeren in de negentiende eeuw. Het museum is zeer levendig, er staan koeien, geiten en varkens op stal en vrijwilligers maken op ambachtelijke wijze allerlei zuivelproducten. Deze producten worden ook in het museum verkocht.


RIXT VAN HET OERD

Op het pleintje aan de hoofdweg staat het beeld van Rixt van het Oerd, de legendarische Amelander jutster. Rixt leefde van schipbreuken en hielp het lot een handje door met vuren schepen op de amelander kust te laten stranden. Natuurlijk kon zo'n misdaad niet ongestraft blijven. Tussen de resten van een gestrand schip trof Rixt het levenloze lichaam van haar zoon aan, die matroos was. Wanneer de wind over 't Oerd jaagt, kun je Rixt tot op de dag van vandaag om de dood van haar zoon horen jammeren.


KOOIPLAATS MET DE NASSAU-EENDENKOOI
Een aantal kilometers ten oosten van Buren ligt de Kooiplaats met de Nassau-eendenkooi. Amalia van Anhalt-Dessau, prinses van Nassau en vrouwe van Ameland, liet deze eendenkooi in 1705 voor haar zoon Willem Friso aanleggen. Tot 1930 was de eendekooi en het bijbehorende Kooikershuis in bezit van de familie Oranje- Nassau. Tegenwoordig is het geheel in handen van particulieren. In het zomerseizoen is de eendenkooi dagelijks geopend.

Bron: vvv Ameland


Nes


 
             
Copyright © 2006 Friesland digitaal