digitale kaart Boarnsterhim  
 
 
 

Jirnsum in beeld

 

Welkom in Jirnsum

Jirnsum, op grote afstand herkenbaar door de grootste FM-zender in Nederland. Een dorp met ongeveer 1345 inwoners, gelegen in het midden van Friesland, aan de rivier de Boarn. Het is een heel oud dorp, want plaatsnamen die eindigen op "werd" of "sum" (=heem) zijn ontstaan in de 7e of 8e eeuw. Jirnsum betekent waarschijnlijk Earn-heem of Earn-um, het grondgebied van iemand met de naam Earn. In 1399 wordt Jirnsum voor het eerst schriftelijk genoemd. In 1476 schrijft men Yrnesum en Yrnsum. Door een raadsbesluit van de gemeente Boarnsterhim tot invoering van officiële Friese plaatsnamen wordt vanaf 1 februari 1989 de naam Jirnsum gebruikt.

Van oorsprong kent Jirnsum een lintbebouwing langs de Boarn, waar de activiteiten plaatsvonden. Door uitbreidingen, het aanleggen van een rondweg en de dorpsvernieuwingen heeft het dorp zich ontwikkeld tot een plaats waar het prettig wonen is en waar velen emplooi vinden in de industriële en recreatieve sector. Naast de kern van het dorp heeft Jirnsum een prachtig buitengebied dat in het zuiden wordt begrensd door het Prinses Margrietkanaal; in het oosten door de Boarn en in het noorden door de Moezel.

Na een ingrijpende dorpsrenovatie is het oude hart van Jirnsum veranderd in één van de mooiste voorbeelden van een lintdorp in de provincie Fryslân.

Wapen van Jirnsum

in rood een gegolfde dwarsbalk van zilver, beladen met een blauw klaverkruis. De witte golvende baan is de rivier de Boorn. Rood en wit zijn de kleuren van de voormalige gemeente Rauwerderhem. Het klaverkruis is het teken van St. Mauritius, aan deze heilige was de R.K. kerk gewijd.

Wapen van Jirnsum

Bron: gemeente Boarnsterhim

  
             
Copyright © 2006 Friesland digitaal