Zwaagwesteinde in beeld

 

Welkom in Zwaagwesteinde

Zwaagwesteinde (Fries: De Westerein) is één van de tien dorpen van de Friese gemeente Dantumadeel. De naam betekent het westelijk einde (van Kollumerzwaag). Zwaagwesteinde heeft ongeveer 5100 inwoners.

Bron: wikipedia

Wapen van Zwaagwesteinde

"Doorsneden door een versmalde dwarsbalk van zilver; I in keel twee penningen van goud; II in sinopel een weversspoel van goud; en een hartschild van goud, beladen met een Mercuriushelm van sabel."

Wapen van Zwaagwesteinde

Oorsprong/verklaring :;br: Het rood en het groen staan voor de overgang "van heide (rood) naar greide (groen)" (greide betekent ook zwaag of weiland), daar Zwaagwesteinde van oorsprong een heidedorp was. In de laatste eeuw is het "dorp-van-de-armoede" veranderd in een dorp van welvaart, verbeeldt door de twee gouden penningen. De weversspoel verwijst naar de confectie-industrie ter plaatse. Het was ook een dorp van kramers en kooplieden, wat wordt weergegeven door de helm van Mercurius in het hartschild. De versmalde zilveren balk ten slotte, staat voor de Nieuwe Vaart en de spoorlijn Leeuwarden - Groningen, welke ook aan de welvaart hebben bijgedragen. dwarsbalk stelt de spoorlijn en de waterwegen in het dorp voor.

Bron: www.ngw.nl

  
             
Copyright © 2006 Friesland digitaal