Engwierum in beeld

 

Welkom in Engwierum

De naam Engwierum stamt waarschijnlijk af van Edingawerum, dat zoiets betekent als: 'de terpen waarop vroeger de Edinga's (een familie) woonden'. Engwierum lag vroeger aan zee waar het Dokkumer Diep overging in de Lauwerszee. Door aanslibbing kwam het dorp steeds verder van zee af te liggen. De afdamming van het Dokkumer Diep in 1729 betekende de afsluiting van dit proces.

Engwierum is een gezellig dorp aan de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer. De bewoners zijn erg te spreken over hun dorp. Ze houden van de rust, de ruimte en de landelijke omgeving. Bovendien zijn ze blij met de lage woningprijzen, wat erg kenmerkend is voor de dorpen in de gemeente Dongeradeel.

Bron: gemeente Dongeradeel

Wapen van Engwierum

"In goud een uit de schildvoet oprijzende terp van sinopel, boven vergezeld van twee zwemmende eenden van sabel; en een schildhoofd van azuur, beladen met twee linksgewende kepers van zilver.

Wapen van Engwierum

De terp in het wapen slaat op de plaatselijke terp. De eenden zijn een symbool voor de eendekooien en in de omgeving. Het schildhoofd stelt het Dokkumer Grootdiep voor, waaraan het dorp ligt, de kepers symboliseren de sluis in het kanaal.

Bron: www.ngw.nl

 

Ee

Groot Midhuizen

Nes

Wie 
             
Copyright © 2006 Friesland digitaal