Foudgum in beeld

 

Welkom in Foudgum

Foudgum is een klein dorp met een historische beroemdheid, Piet Paaltjens (14-02-1835 / 19-01-1894) ook wel François Haverschmidt genoemd (dichtenbundel: 'Snikken en Grimlachjes'). Deze pastoor is bekend om zijn verhalen, gedichten en voordrachten. Hij kwam oorspronkelijk uit Leeuwarden maar is uiteindelijk in 1859 in Foudgum terechtgekomen als pastoor. François Haverschmidt was een depressieve man. Uiteindelijk heeft hij zelf een einde aan zijn leven gemaakt in Schiedam, door zich op te hangen aan een gordijnenkoord.

Bij het kerkje in Foudgum staat een monument ter ere van François Haverschmidt. Het monument stelt een opengeslagen bijbel en een gebroken hart voor: de twee kanten van dominee en dichter. Foudgum telt ongeveer 85 inwoners.

Bron: gemeente Dongeradeel

Wapen van Foudgum

"In goud een rechterschuinbalk van azuur, beladen met een gouden pennehouder met kroontjespen, de houder naar boven gericht; de balk links vergezeld van een roos van keel.

Wapen van Foudgum

Oorsprong/verklaring :
Het wapen is afgeleid van het wapen van Westdongeradeel. De balk stelt tevens de weg voor die het dorp doormidden snijdt. De pen is het symbool voor de schrijver-dominee Francois Haverschmidt (Piet Paaltjens), die hier van 1859-1862 dominee was. De roos is afgeleid van het wapen van de familie Stenstera.

 

 

 

Ee

Groot Midhuizen

Nes

Wie 
             
Copyright © 2006 Friesland digitaal