Metslawier in beeld

 

Welkom in Metslawier

Net als Anjum heeft Metslawier ook een korenmolen, de 'Ropta'. Veel is er helaas niet bekend over deze molen. Het dorp is net als de vele andere dorpen in Dongeradeel op een terp gebouwd. Voor de herindeling van de gemeenten in 1984, was Metslawier de hoofdplaats van de gemeente Oost-Dongeradeel. Oost- en West-Dongeradeel en Dokkum vormen nu de gemeente Dongeradeel.

Metslawier ligt 10 km van het Nationaal Park Lauwersoog, waar volop recreatiemogelijkheden zijn. Vanuit Metslawier zijn tevens de eilanden Ameland en Schiermonnikoog goed te bereiken.

In Metslawier is voor de herindeling van de gemeenten weinig gebouwd, waardoor het dorp niet echt meer leefde. Na de herindeling is er onder andere een industrieterrein aangelegd, een rondweg, een nieuw verzorgingstehuis met aanleunwoningen en hoogstwaarschijnlijk komen er bouwkavels vrij. Dit alles zorgt, en heeft er voor gezorgd, dat het dorp is opgebloeid en dat het wonen in Metslawier populair is bij potentiële inwoners.

Bron: gemeente Dongeradeel

Wapen van Metslawier

"In azuur een linkerschuinbalk van zilver, rechtsboven vergezeld van een zespuntige ster en linksonder van een zonnebloem, beide van goud.

Wapen van Metslawier

Oorsprong/verklaring :
De balk is afgeleid van het wapen van Oostdongeradeel. De ster is het teken van het bestuurscentrum van een grietenij. Metslawier was de hoofdplaats van Oostdongeradeel. De zonnebloem is fkomstig uit het wapen van het geslacht Ropta en de bloemkwekerijen in het algemeen in het dorp.

Bron: www.ngw.nl

 

Ee

Groot Midhuizen

Nes

Wie 
             
Copyright © 2006 Friesland digitaal