Harlingen in beeld

 

Welkom in Dijken

Dijken is in feite niet veel meer dan een streek boerderijen ten zuiden van Langweer. De naam Dijken - in het Fries Diken - wijst erop dat dit plaatsje haar naam heeft gekregen doordat het gebied door dijken tegen het water beschermd werd.

Bron: www.skasterlan.nl

Geschiedenis Dijken

Bij deze begraafplaats heeft voor 1700 een kerkje gestaan. Dit kerkje is gesloopt, maar om toch de doden te kunnen beluiden is op de begraafplaats een klokkestoel geplaatst.De functie van de klok is het laten horen van de goddelijke stem die de dode begeleidt en het verdriet verzacht. De oudste grafsteen die op de begraafplaats is aangetroffen draagt de datum 3 oktober 1658. De grafsteen bevindt zich thans in de vloer van de kerk te Langweer. In 1944, tijdens de oorlog, hebben de duitsers de klok uit de klokkestoel overgebracht naar Duitsland om te dienen als grondstof voor de oorlogs industrie. Tweemaal is de klokkestoel gerenoveerd: in 1984 en 2002

Op het hek van de klokke stoel van Dijken is een bijzondere symboliek aangebracht.

Zandlopers met vleugels: De zandloper is een teken van tijd; het leven komt, het leven gaat, bij dag en bij nacht de twee vleugels zijn van de nachtvogel de uil, en de dagvogel mag u zelf bedenken. Het leven komt bij dag en bij nacht.

De sparappel: De appel lijkt dood, maar eenmaal gezaaid mag daar een nieuw begin zijn.De appel staat voor de mens in wie is gezaaid en is uitgezaaid in de akker(de begraafplaats) wachtende op een nieuw begin.

De slang: De slang die zichzelf in de staart bijt, is de vergankelijkheid en tegelijk de kringloop van het leven.

 

 

 

 

Akmarijp
Ballingbuur
Boornzwaag over de Wielen
Broek
De Rijlst
Finkeburen
Goingarijp
Haskerdijken
Haskerhorne
Heide
Joure
Langweer
Legemeer
Nieuwebrug
Nijehaske
Oldeouwer
Onland
Oudehaske
Ouwsterhaule
Ouwster-Nijega
Polle
Rohel
Rotstergaast
Rotsterhaule
Rottum
Sint Nicolaasga
Sintjohannesga
Snikzwaag
Sorremorre
Spannenburg
Sythuizen
Terkaple
Teroele

Tjerkgaast

Vegelinsoord
Vierhuis


 
             
Copyright © 2006 Friesland digitaal