Waterpoort Sneek  
 
 
 

Scharsterbrug in beeld

   
 

Welkom in Scharsterbrug


Scharsterbrug (Skarsterbrêge) is een jong dorp even ten zuiden van Joure, dat in de negentiende eeuw bij de brug over de Scharsterrijn, bij de scharren, ontstond. De op die plek gelegen scharren waren stukken land die de boeren gezamenlijk mochten gebruiken om hun vee te laten grazen. Het dorp telt 810 inwoners, en het beeld op het dorp wordt vooral bepaald door de Nestlé zuivelfabriek in het dorp. Schuin tegenover de fabriek staat een bijzondere rij huizen uit het begin van de twintigste eeuw, speciaal voor de fabrieksarbeiders gebouwd.

Geschiedenis Scharsterbrug

De Skarrenmoune te Scharsterbrug
De molen werd in 1888 door de familie Rypkema gekocht en aan de Scharsterrijn neergezet voor de bemaling van de polder Rijpkema. De molen heeft jarenlang ook dienst gedaan als graanmolen met een bescheiden maalstoel. Bij de naburige boerderij liggen in de tuin de maalstenen uit deze molen.
De bemaalde oppervlakte beslaat 60 ha. Normaal gesproken houdt sinds 1982 een elektrisch aangedreven centrifugaalpomp de polder droog. Bij een defecte pomp kan de molen zonder problemen de bemaling over nemen.Na de overname van de bemaling door het elektrisch gemaal in 1982 kwam de molen in bezit van de Stichting Skarrenmoune. In 2003 hief deze stichting zichzelf op en werd de molen overgedragen aan de Stichting Penninga's Molen te Joure.
De laatste restauratie was in 1995.

Bron: www.molens.nl

 


Akmarijp
Ballingbuur
Boornzwaag over de Wielen
Broek
De Rijlst
Finkeburen
Goingarijp
Haskerdijken
Haskerhorne
Heide
Joure
Langweer
Legemeer
Nieuwebrug
Nijehaske
Oldeouwer
Onland
Oudehaske
Ouwsterhaule
Ouwster-Nijega
Polle
Rohel
Rotstergaast
Rotsterhaule
Rottum
Sint Nicolaasga
Sintjohannesga
Snikzwaag
Sorremorre
Spannenburg
Sythuizen
Terkaple
Teroele

Tjerkgaast

Vegelinsoord
Vierhuis