Skarsterlân in beeld

 

Welkom in Skarsterlân

Geschiedenis Skarsterlân.

Skarsterlân bestaat nog maar kort in haar huidige vorm. In 1984 fuseerden de gemeenten Haskerland en Doniawerstal onder de naam Skarsterlân.
Scharsterland

De naam Skarsterlân duikt voor het eerst op in augustus 1979, in de rapportage door Gedeputeerde Staten over de herindeling van de Friese gemeenten. In de Wet tot Gemeentelijke Herindeling is de naam op zijn Nederlands: Scharsterland. Vanaf 1 maart 1985 heet de gemeente echter weer Skarsterlân, naar een besluit van de eigen gemeenteraad.


Scharren

Skarsterlân herinnert aan de Scharren. Een gebied in Doniawerstal, tegen Haskerland aan. Skarsterlân is het land rond de scharren ("Skarren" in het Fries). Scharren waren oorspronkelijk landerijen. Deze werden gemeenschappelijk gebruikt door boeren voor hooiwinning of voor het weiden van vee. Ook de dorpsnamen Scharsterbrug en Scharsterrijn zijn ook afgeleid van de scharren.

Bron: Gemeente Skarsterlân

Wapen van Skarsterlân

"Doorsneden : I in azuur een springende haas van goud II in goud een rechterarm van natuurlijke kleur, gekleed van keel, komende uit de rechterschildrand en houdende een omgekeerde rijksappel van azuur met een breedarmig kruis van sabel, dat tussen de vingers doorsteekt. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."Wapen van Skarsterlân

Oorsprong/verklaring :
Het wapen is een combinatie van de wapens van Doniawerstal en Haskerland, waarbij de kleuren zijn aangepast.

Bron: www.ngw.nl

 

Akmarijp
Ballingbuur
Boornzwaag over de Wielen
Broek
De Rijlst
Finkeburen
Goingarijp
Haskerdijken
Haskerhorne
Heide
Joure
Langweer
Legemeer
Nieuwebrug
Nijehaske
Oldeouwer
Onland
Oudehaske
Ouwsterhaule
Ouwster-Nijega
Polle
Rohel
Rotstergaast
Rotsterhaule
Rottum
Sint Nicolaasga
Sintjohannesga
Snikzwaag
Sorremorre
Spannenburg
Sythuizen
Terkaple
Teroele

Tjerkgaast

Vegelinsoord
Vierhuis


 
             
Copyright © 2006 Friesland digitaal